Reklama
 
Blog | Kateřina Pospíšilová

Soucit je vzácná komodita

JAK UMĚLEC CHRIS LEVINE VYUŽÍVÁ PORTRÉT DALAJLÁMY NA PODPORU TIBETU

25. dubna 2015 celým národem doslova otřásla hrůzná událost. Nepál byl zdevastován zemětřesením, které zabilo více než 8 000 lidí a zranilo okolo 21 000. Zhruba 2.8 milionů přišlo o své domovy. Bhaktapur, Kathmandu a Lalitpur zaznamenali největší škody se 70 000 zničenými domy a více než 35 000 lidmi, kteří potřebovali krizový přístřešek. Tato tragédie hluboce zatřásla světem, který na tuto událost ihned soucitně reagoval.

Poškozená infrastruktura, nepříznivé klimatické podmínky a další sesuvy půdy ztížili přístup do vesnic. 1.4 milionů lidí potřebovalo během následujících 6 měsíců okamžitou potravinovou pomoc. Zemětřesení a jeho důsledky zničili nejen domovy a zdroje obživy, ale také ztížili Nepálčanům obnovu a doplnění jejich klíčových zdrojů potravy. 70% populace krajiny se spoléhá na zemědělskou produkci pro zabezpečení jídla a geologická devastace postavila třesoucí se národ před krutou výzvu.

Reklama

Přes četné zásahy humanitárních agentur z celého světa je ke dnešnímu dni Nepál stále krajinou, která se zotavuje ze své nejsmrtelnější přírodní katastrofy. Nezdolnost lidí nicméně nezaniká, jelikož lidstvo má svůj způsob jak vstát a přebudovat se tváří tvář tragédii. Jeden po druhém, se stálou podporou organizací jako je ActionAid a Help Tibet, přičemž ta druhá je pod záštitou Jeho Svatosti dalajlámy, bojují Nepálčané o obnovení svých životů, o to, aby jejich rány (jak fyzické tak i emocionální) byly vyléčeny a aby se mohli ukrýt před deštěm. Tisíce lidí stále bojuje o střechu nad hlavou.

Soucit (Compassion) 2016

Soucit (Compassion) 2016

V současné době, kdy svět bojuje s obrovským množstvím ekonomických a politických problémů, které nějakým způsobem rezonují po celém světě, se zdá, že lidstvo potřebuje soucit více než cokoliv jiného. Často jsme pohlceni negativy a zapomínáme jednoduše cítit tuto základní emoci. Stala se tak vzácnou, že se ve skutečnosti dá označit za cennou komoditu, na kterou není snadné natrefit.

Jak čas plyne, mnoho z nás zapomíná, že pro pomoc milionům lidí přebudovat jejich životy a vrátit je do nějaké té základní formy, je potřebné více než jen počáteční úsilí. Poskytnutí a vybudování přístřešků pro stovky tisíc rodin, které se ocitli bezmocné tváři v tvář přírodní katastrofě, trvá déle než jenom pár měsíců. A tak do dnešního dne v Nepálu pokračuje boj o obnovu a lepší infrastrukturu. Soucit nesmí skončit. Pomoc je stále potřebná.

Pro umělce jako je Chris Levine, jehož kreativní proces a vnitřní síla pramení z meditace, je Tibet kolébkou moderní kultury buddhismu a duchovna. Jeho vlastní cesta k osvícení byla převážně inspirována učeními Jeho Svatosti, 14. dalajlámy – duchovního vůdce tibetského lidu.

Od zemětřesení uplynul rok.  A Chris Levine přijal nabídku zobrazit dalajlamu u příležitosti Jeho 80. narozenin. Cítil, že jde o dobrou příležitost připomenout tragédii z dubna 2015 a pomoci národu, který se stále snaží z tragédie zotavit.

Zobrazení dalajlámy nebylo pouze jedinečnou příležitostí (pouze Annie Leibovitz měla před ním možnost vyfotit Jeho Svatost pro oficiální zakázku), ale také komplexní úlohou ve velmi krátkém časovém rámci. Chris Levine měl na skutečné provedení tohoto portrétu pouze patnáct minut. Do příprav šlo tak přirozeně dost práce – ve chvíli, kdy měl Chris Levine dalajlámu před svým fotoaparátem, bylo již vše perfektně připraveno. Jeho Svatost tak v mžiku vyfotil ze sta uhlů potřebných pro post-produkci. Ve finále vybral 30 záběrů, které propletl pod lentikulárními čočkami, které nakonec vytvořili brilantní dimenzionální efekt Soucitu.

Šlo o další skvělý výsledek úspěšné spolupráce s britským umělcem Jeffem Robbem, se kterým Chris Levine úzce spolupracuje již více jak 20 let – předchozí projekty, které stojí za zmínku, zahrnují portréty královny Alžběty, Kate Moss, Frankela a Grace Jones.

Chris Levine se poprvé naučil meditovat v Nepálu pod S. N. Goenkou, takže v jeho touze nějakým způsobem podpořit charity Action Aid a Help Tibet v jejich misi, byl emocionální podtón. Když toto zmínil Jeho Svatosti během tvorby portrétu, Jeho oči se doslova rozzářily: „Och Goenka. Goenka (byl) speciální člověk“. Umělec by podpořil iniciativu dalajlámy v každém případě, ale vzhledem k propojení s Goenkem v Ka-thmandu to zarezonovalo do hlubší úrovně; během určitého životního období plném problémů všechno nechal a odjel do speciálního útočiště v Nepálu. S. N. Goenka ho osobně učil a to kompletně změnilo jeho život.

Veškerý zisk z prodeje tohoto portrétu Compassion (Soucit) se tak umělec Chris Levine rozhodl věnovat charitám Action Aid a Help Tibet na pomoc obětem zemětřesení v Tibetu. V tomhle případě lze snadno říci, že Compassion (Soucit) je vzácnou, ale životodárnou komoditou.

Zdroj: Coshamie